Roditelji

Tu smo za vašu djecu

U našem vrtiću roditelje smatramo prvim i najvažnijim odgojiteljima djece. Roditelji imaju pravo, obavezu i odgovornost upoznati se i aktivno sudjelovati u odgojno-obrazovnim sadržajima u vrtiću. Svjesni smo važnosti uspostavljanja kvalitetnih suradničkih i partnerskih odnosa između obitelji i dječjeg vrtića zbog višestrukih koristi, prvenstveno za djecu, ali i za roditelje i odgojitelje.

Potičemo roditelje na aktivno uključivanje u život djeteta u vrtiću, na sudjelovanje u raznim događanjima i aktivnostima jer će na taj način bolje shvatiti djetetov razvoj, naučiti pomoći svom djetetu, razmjenjivati iskustva s drugim roditeljima te razvijati svoje roditeljske kompetencije. Naši roditelji su izravno uključeni u rad vrtića kroz razne oblike suradnje, poput: gostovanja u grupi radi prezentacije zanimanja ili održavanja neke aktivnosti za djecu (priče, sviranje, pjevanje, likovne tehnike itd.). Izravna angažiranost roditelja također je prisutna tijekom prilagodbe djeteta na vrtić te tijekom pratnje na izlete, predstave, izložbe i sl.

Osim na izravan način, roditelji su pozvani surađivati i u neizravnim oblicima suradnje kroz: kutiće obavijesti za roditelje, prikupljanje materijala za aktivnosti, ankete, svakodnevnu razmjenu informacija o djetetu i događanjima itd. Trudimo se svakim svojim postupkom roditeljima poslati poruku prihvaćanja, poštovanja i dobrodošlice.

Prilagodba djeteta na vrtić

 Polazak djeteta u jaslice ili vrtić jedna je od najvećih promjena u životu djeteta od njegova rođenja. To predstavlja prvi djetetov iskorak iz obitelji. Odjednom će se naći među  novim, malim i velikim, osobama u novom prostoru s drugačijim ritmom i navikama, hranom. Dijete se na sve to mora prilagoditi, a za prilagodbu treba vremena. Da bi prilagodba djetetu prošla što bezbolnije i brže, jako je važno da roditelj pripremi dijete na jaslice/vrtić.

Više pročitajte u prezentaciji koju možete preuzeti ovdje.

Z

Osigurajte postupan dolazak i kraći boravak djeteta u vrtiću prvih dana.

Z

Boravite s djetetom u skupini, tijekom prvih 2 dana, u dogovoru s odgajateljicama

Z

Po povratku djeteta kući, aktivno se družite s djetetom i tražite da prepriča (proradi) što je sve doživjelo i kako se osjećalo u vrtiću (komentare popratiti veseljem i optimizmom).

Z

Budite točni kada dolazite po dijete. Vašim kašnjenjem dijete postaje nestrpljivo, nesigurno i nepovjerljivo.

Z

Dajte djetetu podršku: – pokažite smirenost i želju da se dijete uključi u skupinu – ohrabrite svaki djetetov korak u odvajanju – pokažite djetetu da vjerujete u uspjeh

Z

Poštujte djetetove osjećaje. Dijete spontano pokazuje svoje osjećaje (plače zato što je preplašeno, tužno, nesigurno), ima na njih pravo i dobro je da ih pokaže. Reakcije odraslih kao što su: “Nemoj plakati!”, ljutnja, ismijavanje i sl., omalovažavaju djetetove osjećaje i uče ga da izražavanje emocija, naročito tuge, nije dobro.

Z

Budite iskreni. Privikavanje može biti otežano ukoliko, iz želje da olakša ili ubrza odvajanje, roditelj obeća djetetu da će doći po njega jako brzo, a to ne napravi. Dijete će neprestano očekivati roditelja i neće se moći opustiti.

Z

Poželjno je da dijete vidi da se s povjerenjem i prijateljski obraćate odgajatelju. Vaše nepovjerenje prema vrtiću rezultirat će istim kod djeteta.

U uvjetima pandemije COVID-19 prilagodba djece na vrtić odvija se na sepcifičan način, poštujući važeće epidemiološke mjere.

Raspored prilagodbe tijekom pandemije COVID-19 dostupan je ovdje.

Dijete je dar koji roditelji, kao najveće blago, povjeravaju odgojiteljima. Želja nam je izgraditi uzajamno povjerenje i partnerski odnos, budući da se to prenosi i na dijete, olakšavajući mu prevladavanje prvih teškoća u privikavanju na novu sredinu.“